Bygde drømmehuset som generasjonsbolig
Jonas og Hege var på jakt etter ny bolig for å få bedre plass. Nærmest på fleip foreslo mor og svigermor Bente (69) at de skulle gå sammen om å bygge generasjonsbolig. I dag bor to husholdninger romslig i hver sin del av huset som i en tomannsbolig.
Blant hvitmalte, gamle hus i Son bor tre generasjoner under samme tak i en kundetilpasset, moderne husmodell.
Hege K. Kråkenes (44), Jonas Hedum (45) og barna Albert (15), Amalie (13) og Ludvig (11) bor på 270 kvadratmeter i hoveddelen. Jonas sine foreldre, Per (73) og Bente (69) holder til på 130 kvm i andre enden av huset. Totalt har huset syv soverom, fem bad og flere boder.
Startet med at familien på fem trengte større hus
Jonas og Hege bodde tidligere i en tomannsbolig noen hundre meter unna sammen med sine tre barn. Med 125 kvadratmeter og tre soverom begynte hverdagen etter hvert å føles trang, og behovet for en større bolig meldte seg.
Bilde: Jonas, Hege og yngstemann Ludvig på kjøkkenet hjemme i Son.
Generasjonsbolig – En fleip ble til drøm
Ideen om en generasjonsbolig startet som en spøk fra Jonas’ mor. "Hvorfor ikke?" tenkte Jonas og Hege, og begynte å lete etter en tomt som kunne romme et hus tilpasset både deres egne og Jonas’ foreldres behov. Et viktig krav var at foreldrene skulle få nok plass til å kunne ta imot besøk av venner og familie.
Da de fant denne tomten på Finn, nølte de ikke med å slå til. "Det har vi ikke angret på siden," konstaterer Jonas fornøyd
Bilde: Bente og Per Hedum på terrassen i sin del av boligen. (Foto: Privat).
Enkel prosess å få tegnet om katalogmodellen
Både Jonas og Hege samt foreldrene Per og Bente ønsket et hus i moderne stil.
– Vi kontaktet vår nærmeste forhandler, Anova Boliger i Moss, for å undersøke om det var mulig å tilpasse en katalogmodell til å inkludere en ekstra del for foreldrene mine. Det gikk helt fint å løse, forteller Jonas.
Den opprinnelige husmodellen hadde flatt tak, men på grunn av reguleringsbestemmelsene i området måtte huset tegnes om til å ha saltak.
Denne justeringen ga en ekstra fordel for Jonas og Hege: med saltak fikk de hele fem meters takhøyde i andre etasje. Den åpne stue- og kjøkkenløsningen føles derfor ekstra luftig, forsterket av det naturlige lyset som strømmer inn fra de store skyvedørene til takterrassen og balkongen.
I tillegg valgte Jonas og Hege å endre en del på planløsningen i andre etasje, mens første etasje i stor grad beholdt katalogmodellens utforming.
– Vi visste at ferdighus kunne tegnes om til noe helt unikt, men vi ble overrasket over hvor smidig prosessen var, avslutter Jonas.
Bilde: Lys, luft og en praktfull utsikt fra balkongen.
Innkjøring og inngang på hver sin side av huset
Med separate innkjøringer og inngangspartier på hver sin side av huset fungerer boligen som en harmonisk tomannsbolig for to generasjoner. Per og Bente har sitt hjem på ett plan, mens Jonas, Hege og de tre barna har sitt boareal fordelt over to etasjer.
Bilde: Innkjøringen og inngangspartiet til Per og Bente ligger på høyre side av huset. Familien på fem har sin adkomst på motstående side av huset.
Generasjonsbolig - En vellykket løsning
– Å bo i generasjonsbolig fungerer veldig fint for oss. Vi respekterer hverandres soner, noe vi også gjorde før vi flyttet inn under samme tak, forteller Jonas.
Han trekker frem erfaringen fra familiehytta, som han og hans to brødre deler med foreldrene, som en viktig grunn til at løsningen fungerer så godt. – Der tråkker vi heller ikke oppå hverandre, så vi visste at dette hadde gode forutsetninger for å fungere.
– Jeg tenkte meg faktisk mer om enn det Hege gjorde, selv om det er hun som skulle få svigerforeldrene så nære, konstaterer Jonas med et smil.
Bilde: Fra Per og Bente sin kombinerte stue- og kjøkkenløsning. Leiligheten til seniorgenerasjonen rommer hele 130 kvm.